Eesmärk nr1 feilis 7km enne Ardut. Antimon ja Mati astusid rajalt kõrvale. Eilne vee-ekstreem lõhkus jalad ikkagi liiga puruks ja me ei suutnud oma komberdamisega värskete meeste tempot hoida. Kuna Marten ja Arno liitusid hommikul, püstitasime uueks eesmärgiks Navireci tracker teatepulgana Tartusse saada, kui jalad pisutki taastuvad, siis liitume uuesti ja aitame rajalolijaid. Hoidke Arnole ja Martenile pöialt, see mida nad tegema peavad on väga hull. Tuju on sitt ja otsus ei tulnud kergelt aga sellest seisust me tartuni ilmselt jõudnud ei oleks..

Teada andis Antimon
pühapäev, 31. juuli 2011

Antimon on pisut tõbine, Matimon surkis nõelaga villid, mida ta tallaaluseks nimetas, puruks. Proovime siiski jätkata.

Kui kellelgi on Mustla kandis talu/maja vms, siis me ööseks jõuame tõenäoliselt sinnakanti. Täpsemalt näeb ilmselt kaardilt ja meie live-joone kulgemise järgi. Enivei, annan igaks juhuks oma numbri, kõik öömaja-pakkumised, kasvõi lagunenud majad või telgiplatsid, siis võib teada anda, me oleks irmus tänulikud. Võib saata sõnumi 51994444, tõenäoliselt mul ei ole tel kogu aeg sees, et akut hoida.

Navireci süsteemis olla eilseks olnud 5000 sisseloginud kasutajat. Mulle tundub, et me oleme hullud, aga te olete vist ka :)

Teada andis Antimon

Vingusime siin, et eile oli raske päev. Ma usun, et kui oleks valida, siis me teeks kaks sellist päeva ühe tänase asemel. Sadas kogu öö ning kogu tänase päeva on sadanud. Seetõttu on 80% metsaaluseid ja niitusid olnud 10-30cm kihise veekihi all, käisime täna kokku ~28km (koos kõrvalekalletega) ja kogu selle aja olid jalad läbimärjad. Kraavidest üleminekuks ei olnud tarvis riideid ära võtta, kuni vööni kraavidest sumasime lihtsalt läbi. Ujusime üle Pirita jõe ~25m lai, jõkke minek ja väljatulek püstloodis kallastelt, mida kaunistasid 2m nõgesed. Ekstreemi sai omajagu. Muide Eestis leidub selliseid metasid, kust ei ole füüsiliselt võimalik ~10-20m laiuselt alalt läbi minna.

Paar korda sattusime sohu, rinnuni vesi pilliroo ja paksude kõrkjate vahel, sealt ei olnud võimalik läbi minna, läks liiga ohtlikuks. Õhtul ei suutnud enam teist korda üle Pirita jõe ujuda, kuna olime mõlemad läbikülmunud, läksime paarisaja meetri kauguselt teed mööda. Jõgi oli üle kallaste ja sealgi oli vesi põlvini. Kuna märgade jalgadega liikumine on jalad nii puruks hõõrunud, siis ei suutnud täna lõpus enam kõikjalt otse minna ja kasutasime teid, tehes 100-400 meetriseid kõrvalekaldeid.

Hommikul avastasime, et GPS ei tööta enam normaalselt, näitab üksnes asukohta, liikumise suunda mitte. See teeb liikumise kõvast raskemaks, sest peame pidevalt trajektoori korrigeerima ja otse liikumine on oluliselt raskem. Hommikul ekslesime tänu sellele metsas umbes tunni. Vahepeal kadusid ekraanilt ka kõik tingmärgid, liikusime üksnes joone ja oma asukoha järgi, jõgesid, soid, teid, metsi ega midagi näha ei olnud.

Kokku olime täna katkestamas 6-7 korda, ma ei oska praegu öelda, mis vägi meid ikkagi edasi sundis minema. Tõsi on, et meie varustus ei ole selle matka jaoks piisav, see on hetkel kõige suurem möödapanek. Samas on siin 2-3 päeva järjest sadanud vihm muutnud ka kõik metsad soodeks, seal ei ole võimalik mingi mõistliku tempoga liikuda. Normaalse suveilmaga oleks see ehk tehtav.

Täna ööseks saime heade inimeste juures öömaja ja ei pea märjas telgis magama. Homme selgub, kas jalad lubavad jätkamist või anname teatepulga üle Martenile ja Arnole ning liitume uuesti, kui jalad lubavad taas kõndida.

Et me üldse oleme Kosele jõudnud on suuresti tänu Navirecile poistele kes tõis kuivi riideid ja Antimoni vennale ja vennanaisele, kes sebisid meile kuivi riideid, kuivatasid asju, tõid süüa ja sebisid meile lisaks veel hääde inimeste juurde öömaja. Lisaks suured tänud kõigile, kes on meid toetanud, ilma selle motivatsioonita me oleks päris kindlasti täna rajalt maha astunud.

Kokkuvõttes mul ei ole sõnu selle kirjeldamiseks, mis jama me täna läbi tegime, jääb vähemasti pikaks meelde. Tuju on tegelikult enamvähem, aga täna sai selgeks, et me olime selle retke raskust ette arvates ülioptimistlikult, muidugi ilm on ikka 100% meile vastu töötanud.

PS. Täna me ei naernud.
PPS. Veelkord täname kõiki neid, kes on olnud moraalseks ja materiaalseks toeks. Teid on uskumatult palju, ma arvan, et te ei kujuta ette kui palju motivatsiooni see on andnud.

Teada andis Antimon
laupäev, 30. juuli 2011

Lühidalt. Täna oli ilmselt kõige raskem päev meie lühikese elunatukese jooksul. Enamvähem kogu aja on sadanud, saapad ja püksid kaaluvad 7-8 kilo. Mets mis ette on jäänud on läbitav 800m/h. Läksime ainult otse, v.a. põldude ja õuede ümbert ringi. Tuli ennast ja üksteist meeletult  sundida, et patikalegi jõuda. Üritus on üpris suure küsimärgi all, praeguse kurnatuse ja märgumise toonil ei paista homne väga helge. Fakt bioloogidele: puud kasvavad metsas horisontaalselt. Püüame end sundida homme jätkama, jääks vähemalt vihm järele. PS. Ühe korra naersime ka:)

Teada andis Antimon
reede, 29. juuli 2011

Iga hetk jõuab ükskord kätte ja tihtipeale saabub ta just siis, kui on tema aeg saabuda. Ja kui kõik on läinud plaanikohaselt, siis just preaegu peaks saabuma see hetk, mil meil on aeg teele minna. Astuda asfaldile ja siis kivihunnikusse ja siis heina sisse ja siis tihnikusse ja.. Igasugust sorti maapindasid peaks meie jalge alt järgmise nädala jooksul läbi käima. Ole ainult mees ja oska enda ümber ilu märgata.

Natuke suure mulli sisse oleme sattunud. Sellise tähelepanemise mulli sisse, sest ajalehti ja raadioid ja telepurke on kogunenud pisukene rohkem kui eeldatud sai. Ühest küljest on tore kui ühed inimesed teiste tegemistele kaasa elavad aga teise külje pealt, ei tee me tegelikult mitte miskit sellist, mida igaüks teist ei võiks kasvõi kohe täna õhtul teha - nelja seina vahelt välja astuda ning lähemas metsatukas pisut ringi uudistada ja värsket õhku kopsudesse vedada. Olgu sellest mullist siis nõndapaljutki abi, et kellelgi ehk pähe turgataks üks mõte minna ja mõne roheluse keskel üks tilluke tiir teha. Saagu see siis otse või viltu, mis sääl ikka nii suurt vahet ongi.

Kes aga nüüd kohemaid sõnasabast kinni ei haaranud ja loodusesse ei tormanud, nood võivad teiste rõõmudel silma pääl hoida. Meie hea sõber Navirec on ülesse pannud sellise sisteemi, mis võtab meie asukohta ja teekonda päris reaalses ajas kuvada. Kõige selle ilmaime kogemiseks tuleks minna aadressile https://www.navirec.com/flash/navirec/index.php/ee ja säältkaudu sisse logida. Kasutamise nimeks ja salaliseks sõnaks on "otse", see peaks kohe nüüdsama tööle hakkama aga kui ei hakka, eks siis anna pisut aega atra seada.

Ja selleks korraks ongi kõik, ju järgmised teated rindelt saavad pisut lühemad ja vähem luulelised olema, sest mis suurt sõnakunsti Sa keset laia laant selle pisikese telefoni seest ikka välja tihkad toksida. Aga hoidke ikka pöialt, kel pöialt muu tegemise jaoks parajasti tarvis ei lähe, nii tundub ehk maa lühem ja kottki kergem.

Olge siis terved ja igatpidi tugevad!

Teada andis Antimon

Neljapäeval, kell 16:00, samal ajal kui Otsemonid Vikerraadio kuulajatele oma hullumeelse idee tagamaid avasid, hakkasid laekuma esimesed ennustused. Oma arvamust avaldas ühtekokku rohkem kui 40 inimest. Olgu tulemused teile innustuseks, sõbrad Otsemonid.

Kas Otsemonid jõuavad planeeritult 03.08.2011 18:00 Tartusse Raekoja platsile?

Kui palju Otsemonid oma plaanidega mööda panevad + / -?

Mitu Otsemoni Tartusse jõuab?

Jätab keegi matka pooleli?


Otsemonid läbivad km ?
1.PÄEV
2.PÄEV
3.PÄEV
4.PÄEV
5.PÄEV
6.PÄEV

Teada andis Rinje
neljapäev, 28. juuli 2011

Hei-hoo.

Mõni tähelepanelikum kodanik on märganud, et meie tagasihoidlikust üritusest võis täna mõne sõnaga Postimehe internetiveergudelt lugeda. Rahustamaks sõprade närve mainime, et ei ole meist keegi suures kuulsusejanus ja VõsaPetsile ei ole ka vihjet saadetud. Paraku on aga nii, et selle matka tarvis meil nii mõndagi seadet ja vidinat tarvis läheb, mida sugugi enesele päriseks soetada ei ole vaja, sestap ka tekkis mõte üle uudiskünnise roomata, mis lihtsustas oluliselt sponsorite leidmist. Nii ongi heameel teatada, et saame oma asukoha reaalajas kaardile kuvada ning päikesepatareide abil telefoni laadida, mistõttu ka blogisse pisut pikemaid sissekandeid toksida. Lisaks oleme saanud ka nii mõnegi hea nõuande ning mõni tore inimene on ühendust võtnud ja lahkelt näituseks joogivett pakkunud. Häid inimesi on ikka olemas küll! Meie siirad tänusõnad ka kogu negatiivsele tagasisidele - see annab kuhjaga motivatsiooni ja jõudu nii mõnegi kraavi ületamisel. No vat, kus lops!

Mõni veelgi tähelepanelikum kodanik on märganud, et Otsemonidega on liitunud veel üks matkasell - Arno Lauk. Arno on Marteni sõber ja tuleb tunnistada, et oma silmaga me kõik veel teda näinud ei olegi aga homme saab ka see viga parandatud. Matkamise kogemust peaks Arnol aga kuhjaga olema, näituseks jalutas ta eelmisel aastal läbi Santiago de Compostela palverännaku.

Tegelikult meil on väike mure ka. Kui keegi märkab, et tal üks kahe inimese telk nurgas jõude seisab, siis me oleks heal meelel nõus seda 6 päeva kasutama ja vastukaaluks mõne õllegi koos telgiga tagasi andma. Nimelt on meil hetkel 2 peale kasutada üks viiekilone kolmekohaline telk - jubahää oleks see mõne kergema ja väiksema eksemplari vastu vahetada. Oma nime saab ka toetajate sektsiooni kirja:)

Tegelikult meil on üks teine väike mure ka. Kui leiduks mõni Tallinna inimene, kes saaks reede hommikul 2-3 inimest transportida Ülemistelt või Balti Jaamast Mustamäele, Vahipataljoni juurde, siis me ütleks kohe mitu hääd sõna. Rong jõuab pealinna 9:15 paiku. Või andke häid soovitusi, kuidas linnaliini bussiga kõikse mugavam Tondi kanti saada oleks. Tänamised!

Hirmsa edevuse tõttu ja suure saladuse katte all võib mainida, et Vikerraadio soovis meiega pisut juttu puhuda ja nii me siis ehk midagi raadioaparaadi seest välja võime kõneleda. Et kui homme kella 16 paiku kohe mittemidagi teha ei ole..

Koju jäägu suu-maa-daan!

PS. Hää inimene, kes Sa näoraamatusse Otsemonide lehekülje lõid, palun võta minuga ühendust!

Teada andis Antimon
teisipäev, 26. juuli 2011

Koosolek nr 3.

Ühendusime Mati-sõber-Matiga, kes hoiatas meid, et 30km päevas on väga raske saavutada, oma kahepäevasel retkel tegid nad hommikust-õhtuni päeva jooksul 22km. Aga et raskused on selleks, et neid totaka optimismiga surkida, ja et mõnel meist on 4.ndal hambaarst, siis otsustasime plaani mitte muuta ja üritada siiski päevas ~30km suruda.

Pisut oleme mõelnud põldude teema peale, see on väike tõrvatilk meepotis, kuna tegelikult me ei ole üldse südamest halvad inimesed ja kellegi viljapõllul tallamine kindlasti mingi auasi ei ole. Üritame seda vältida niipalju kui vähegi võimalik on, kasutada liikumiseks põlluservasid, tehnoradasid, vagudevahesid vms. ja liikuda hanereas. Loodame, et me mingit arvestatavat kahju ei tekita ja kellegagi sõjajalale ei satu.

Huvitavaid ideid saime Jaagult, kes on seotud OpenStreetMap projektiga. Näiteks juhtis ta tähelepanu asjaolule, et GoogleMaps-ile tõmmatud sirgjoon ei ole tõenäoliselt kõige otsem tee Tartu ja Tallinna vahel, kuna maakera, va sindrinahk, on ümmargune. Erinevused on siin küll ilmselt maksimaalselt mõnesaja meetrised (geograafid mõistavad seda teadust täpsemalt), kuid mida see põhimõtteliselt võib tähendada, on see, et GPS-iga liikudes me ei pruugi 100% mööda Google joont liikuda, ehk siis kes nägi, et tema maja jääb me joone peale ja meid külmade õlledega õhtul ootab, siis me võime paarsada meetrit mööda kihutada. Lõppkokkuvõttes saab otsustavaks siiski GPS-i kaart ja tarkvara. Juuksekarva lõhki ajama ei hakka aga olgu siis tõe huvides täpsustatud, et me ei liigu tõesti ehk "nii otse kui saab" vaid "nii otse kui GPS näitab".

Teise ideena pakkus ta välja, et huvitav oleks teekonda ka "online" jälgida. Kuna huvi me tegemiste vastu on olnud üllatavalt suur ja nii mõnigi on uurinud, kas teekonda jooksvalt kuvada võiks, siis uurime ka selle plaani tehnilisi lahendusi. Kui meil selleks eraldi seadet (http://www.tracklog.us/) saada ei õnnestu, siis põhimõtteliselt on GPS ka mu telefoni sees olemas ja iga mõne tunni tagant saaks live-asukohta uuendada küll.

Ettevalmistuse järgmise sammuna tuleb ette võtta varustuse hankmise shopping ning kerge kuivtreening metsas kaardi ja kompassiga.

Ka kihlveokontorites on juba võimalik erinevaid pakkumisi teha, näiteks Antimon on sõlminud kihlveo, et kaalub peale retke alla 80 kilo, mis oleks esimene kord viimase 7 aasta jooksul. Oo, kiirnuudlidieet.

Tsiribiribinn.

Teada andis Antimon
neljapäev, 21. juuli 2011

Heameel on nentida, et Otsemonide seltskonnaga on liitumas Marten. Muide, Marteni õe talu jääb suure kokkulangevuse ja juhuse tahtel täpselt joone peale! Kahjuks hetkel küll kahe plaanitud ööbimiskoha vahele, ent eks näis, vahest annab mõnda päeva pikemaks/lühemaks venitada ja üks ööbimine sinnakanti satutada. Töögraafiku tõttu liitub Marten meiega tõenäoliselt laupäeval/pühapäeval Koselt. Paar inimest on veel äraootavas mõtlemisseisundis - igaljuhul ei oleks meil veel mõne reisikaaslase vastu miskit, liituda võib vabalt ka poolel maal või kasvõi viimaseks päevaks - omamoodi elamuse peaks ikka kätte saama!

Kasutan siinkohal juhust ja saagu ära mainitud ka Mati sõber Mati, kelle 30km otsematk Aegviidu ja Anna vahel sai meile suures osas inspiratsiooniks. Kui keegi kahtleb ürituse vahvuses siis alljärgnev pildipagas peaks küll matkaselli keelt limpsama panema: http://akadeemiline.blogspot.com/2010/08/otsematk.html

Teada andis Antimon
reede, 15. juuli 2011

Koosolek nr 2.

Ilmneb, et Sargveres poodi ei ole, seega on ainus võimalus oma toiduvarusid täiendada teise päeva õhtupoolikul Kosel. Ilmselt vajame siiski saateauto teenuseid Põltsamaa kandis. Loodetavasti õnnestub meil tee peal piisavalt majapidamisi kohata, kust värsket vett oleks võimalik ammutada.

GPSi osas oleks vajalik AA patareidega töötav seade, et ei tekiks akude laadimise probleemi. Kuna vajamineva kraami peale kipub siit ja sealt rahatähti kuluma, siis otsustasime GPS laenutada, püha ürituse tarbeks ehk on keegi nõus meid ka pisut sponsoreerima.

Kogu vajaminev kraam peab olema muretsetud hiljemalt järgmise nädala lõpuks:


1) GPS (AA patareid, võiks salvestada teekonna logi)
2) Ujumisrõngas (ümber seljakoti veetakistuste ületamisel)
3) Prügikotid (vettpidavad)
4) Teip
5) Vihmakeepe (2-3)
6) Sääse-puugi-schmuugi tõrjevahendid
7) Nuga
8) Tikud (tulemasin)
9) Veepudelid
10) Priimus, gaas (Mati)
11) Kahvel, lusikas
12) Magamise kott
13) Taskulamp (pealamp)
14) Kompass (Anti)
15) Kaamera (Anti)
16) Saapad (soovitatavalt kergemat vett pidavad)
17) Vahetusriided
18) Patareid
19) Plaaster, valuvaigisti, side
20) Suur kaart (Mati)
21) Väike rätik
22) Müts/pearätt
23) Õhkmadrats
24) Jalanõud veest läbiminekuks (plätud, ketsid?)
25) Korralik malakas
26) Nöör (Anti)
27) Telefon
28) Pisut euri
29) Telk (kes võtab?)
30) Jubehää tuju

Teada andis Antimon
kolmapäev, 13. juuli 2011

Mõnesõnaga


Tallinnast Tartusse on 180km. Või kas ikka on? Otsemonid püüavad selle väite ümber lükata, üritades GPS abil rännata Tallinnast Tartusse pisut otsem. Tegelikult nii otse kui saab. Linnulennul. Jalgsi. Ujudes. Telgiga. Kuus päeva puhast liikumise "mõnu".

Otsemonid

Anti Orgla
Mati Allas
Marten Laur
Arno Lauk

Meie sõbrad



Matkarent.ee








Sander Piibeman


Aivar Naaber