Koosolek nr 3.

Ühendusime Mati-sõber-Matiga, kes hoiatas meid, et 30km päevas on väga raske saavutada, oma kahepäevasel retkel tegid nad hommikust-õhtuni päeva jooksul 22km. Aga et raskused on selleks, et neid totaka optimismiga surkida, ja et mõnel meist on 4.ndal hambaarst, siis otsustasime plaani mitte muuta ja üritada siiski päevas ~30km suruda.

Pisut oleme mõelnud põldude teema peale, see on väike tõrvatilk meepotis, kuna tegelikult me ei ole üldse südamest halvad inimesed ja kellegi viljapõllul tallamine kindlasti mingi auasi ei ole. Üritame seda vältida niipalju kui vähegi võimalik on, kasutada liikumiseks põlluservasid, tehnoradasid, vagudevahesid vms. ja liikuda hanereas. Loodame, et me mingit arvestatavat kahju ei tekita ja kellegagi sõjajalale ei satu.

Huvitavaid ideid saime Jaagult, kes on seotud OpenStreetMap projektiga. Näiteks juhtis ta tähelepanu asjaolule, et GoogleMaps-ile tõmmatud sirgjoon ei ole tõenäoliselt kõige otsem tee Tartu ja Tallinna vahel, kuna maakera, va sindrinahk, on ümmargune. Erinevused on siin küll ilmselt maksimaalselt mõnesaja meetrised (geograafid mõistavad seda teadust täpsemalt), kuid mida see põhimõtteliselt võib tähendada, on see, et GPS-iga liikudes me ei pruugi 100% mööda Google joont liikuda, ehk siis kes nägi, et tema maja jääb me joone peale ja meid külmade õlledega õhtul ootab, siis me võime paarsada meetrit mööda kihutada. Lõppkokkuvõttes saab otsustavaks siiski GPS-i kaart ja tarkvara. Juuksekarva lõhki ajama ei hakka aga olgu siis tõe huvides täpsustatud, et me ei liigu tõesti ehk "nii otse kui saab" vaid "nii otse kui GPS näitab".

Teise ideena pakkus ta välja, et huvitav oleks teekonda ka "online" jälgida. Kuna huvi me tegemiste vastu on olnud üllatavalt suur ja nii mõnigi on uurinud, kas teekonda jooksvalt kuvada võiks, siis uurime ka selle plaani tehnilisi lahendusi. Kui meil selleks eraldi seadet (http://www.tracklog.us/) saada ei õnnestu, siis põhimõtteliselt on GPS ka mu telefoni sees olemas ja iga mõne tunni tagant saaks live-asukohta uuendada küll.

Ettevalmistuse järgmise sammuna tuleb ette võtta varustuse hankmise shopping ning kerge kuivtreening metsas kaardi ja kompassiga.

Ka kihlveokontorites on juba võimalik erinevaid pakkumisi teha, näiteks Antimon on sõlminud kihlveo, et kaalub peale retke alla 80 kilo, mis oleks esimene kord viimase 7 aasta jooksul. Oo, kiirnuudlidieet.

Tsiribiribinn.

Teada andis Antimon
neljapäev, 21. juuli 2011

4 arvab

  1. Rontang ütles:
  2. 30km päevas on võimalik läbida. Esimene tagasilöök oli ainult seepärast et pole niikaua läbinud nii pikka maad. Pean mainima, et teie ettevõte on üks nähtus, mille peale mina ütlen: "Laske aga täiega edasi."

    Muide, paar lisanõuannet:
    Kui jalad valutavad, venitage neid natuke. See võtab kiirelt valu vähemaks(kuid mitte päris ära). Juua, ainult juua(ja kindlasti süüa)! Kui võimalus osta külma piima siis kaanige kohe korralikult liiter ära. See hoiab lihased töövalmis.
    Kui olete väsinud, minge varju ja külma vett niikaua kuni higistamine lõppeb. Une korral külm vesi kaela peale peaks aitama(tegu on ühe mitmest veepuuduse nähuga).

    Olen ise matkaja, mitmeid kordi 30km jala käinud, 60km rattaga sõitnud.

     
  3. Risto ütles:
  4. Kui täpselt samade otspunktidega joon tõmmata http://kaart.otsing.delfi.ee/ kaardi peale, kaldub see päris korralikult ~kirde suunas kõrvale, Mäo kandis ligikaudu 900 meetrit. Sama tulemuse annab ka http://xgis.maaamet.ee/xGIS/XGis

    30 km päevas kuival lagedal maal või hõredas metsas pole palju. Suuremad veekogude ületamised on teile ette teada. Mis võib plaani segi lüüa, on pikemad etapid tihedas võsas või tormimurrus.

     
  5. Anonüümne ütles:
  6. Võsad ja tormimurrud on sellised asjad, millega ilmselt arvestatud on, aga mis juhtub tarastatud karjamaadel, mille sarvilised asukad hoopiski ettearvamatumad on kui koerad.

    Aga muidu, põnev! Jõudu!

     
  7. Antimon ütles:
  8. Tänud väärt tarkuste eest!

    Seda märkasime isegi, et delfi ja google kaardid meie joone osas päriselt ei ühti - nende kaartide aluseks on erinevad projektsioonid. Reaalsuses saame ilmselt liikuma EOMAP-i kaardi alusel, kuna see on kasutatavas GPS seadmes. Seega jah, see punkt, kus me "hetkel täpselt oleme" on suhteline mõiste, kuna erineva projektsiooniga kaartidel võib selle asukoht pisut erineda. Ka meie sirgjoon ei ole tegelikult päris sirge ja erineb erinevatel projektsioonidel pisut. Lähtume siinkohal põhimõttest "otsejoon, mida GPS näitab".

    Oleme mõlemal kaardil hoolega aerofotosid ja sateliidipilti uurinud, et võimalikke halbu üllatusi vältida. Majapidamisi peaks meie teele väga vähe jääma, tegelikult ei ole ka hirmsuuri põldusid, mille ümber minek oleks mõõdetav kilomeetrites, enamasti on võimalik sajakonna meetriga vältida üle viljapõllu vms minekut. Karjamaadega on muidugi huvitavam lugu, härjavõitluses pole meist keegi väga käpp. Tuleb loota, et tee väga hirmsate pullidega ei ristu!

     

Ütle hingelt ära:

Mõnesõnaga


Tallinnast Tartusse on 180km. Või kas ikka on? Otsemonid püüavad selle väite ümber lükata, üritades GPS abil rännata Tallinnast Tartusse pisut otsem. Tegelikult nii otse kui saab. Linnulennul. Jalgsi. Ujudes. Telgiga. Kuus päeva puhast liikumise "mõnu".

Otsemonid

Anti Orgla
Mati Allas
Marten Laur
Arno Lauk

Meie sõbrad



Matkarent.ee








Sander Piibeman


Aivar Naaber